• 1

  .

 • 2

  .

 • 3

  .

 • 4

  .

 

Het idee om een website op te zetten leek me een goed idee zodoende langs deze weg iedereen kennis te laten maken met mijn persoonlijke ervaringen in onze hobby. Maar mijn volgers, als die er al waren, zullen gemerkt hebben dat de berichtgeving al snel uitbleef.

Vanwaar dit uitblijven?

Wel mijn oorspronkelijke opzet voor deze website was een positief verhaal naar buiten te brengen, wat het volgens mij ook beslist kan zijn, maar door omstandigheden in mijn kweek, deze van 2015,  ging het totaal de verkeerde kant uit. Zo snel als de problemen in mijn kweek toenamen, zo snel verdween ook de motivatie om deze website bij te houden. Een goede vriend van mij zegt altijd dat de liefhebber aan de basis ligt van de problemen en dat kan dan wel waar zijn in vele gevallen, maar als je zeker weet dat dit niet zo is dan is dat voor mij het moment om bij mezelf te rade te gaan om deze problemen op te lossen. Dit was weliswaar een goede oefening en misschien ook wel de enige juiste, back to basic!

Wat was er gaande?

In volle voorbereiding naar de kweek bracht ik een bezoek aan de dierenarts met een viertal vogels gewoon als algemene controle. Op het eerste zicht alles perfect in orde, ook na mestcontrole onder microscoop was er nog geen probleem maar bij mestcontrole met een reactievloeistof was er wel een vorm van kokken te zien die daar niet thuishoorde. Volgens de dierenarts enkel te bestrijden met antibiotica. Daar ik geen additieven wil in het drinkwater moest ik het toedienen via het eivoer gedurende veertien dagen en dit  gevolgd door een vitaminekuur. Het koppelen verliep vlekkeloos met bevruchte eieren als resultaat. Het kippen van de eieren was echter al niet meer 100% en het opgroeien van de jonge verliep ook niet schitterend met hier en daar al enkele dood in de nest en algauw ook de eerste kruipers. Eerste ronde was al niet het verwachte succes en met wat extra vitaminen toch doorgegaan naar de tweede ronde met als resultaat bijna enkel slecht opgroeiende jongen en heel veel kruipers.

Wat was de oorzaak?

De meeste onder ons hebben al eens te maken gehad met kruipers, frenchmoulters, een ziekte veroorzaakt door het polyomavirus. Dit virus heeft echter veel varianten en frenchmoult is er de lichtste variant van en sluimert jammer genoeg rond in ons vogelbestand, de meeste van onze vogels zijn drager van dit virus. Is de vogel verzwakt dan steekt het de kop op en zien we dat het virus grip heeft op de jonge vogels in het nestblok omdat deze nog geen of weinig weerstand hebben tegen ziekten. De overdracht van het virus is een andere zaak en daar kom ik later wel op terug maar the keypoint hier is dat wanneer onze vogels verzwakt zijn ze het virus ontwikkelen en verspreiden terwijl zij zelf er niet echt last van hebben.

Zulke verzwakking, weerstandsvermindering, kan verschillende oorzaken hebben zoals, stress, bloedluis en andere parasieten, of een onderliggende ziekte, maar ook kan de weerstand verminderen tijdens het gebruik van antibiotica. Antibiotica doodt niet alleen de slechte bacteriƫn maar eveneens de goede bacteriƫn en hierdoor valt de nodige weerstand even weg en zijn onze vogels zeer kwetsbaar.Dit laatste, het gebruik van antibiotica, lag beslist aan de basis van al mijn problemen en de les die ik hier uit heb geleerd is de volgende,we moeten af van antibiotica in onze hobby!

f t g

Latest Events

No events