Voederbakjes


De meeste kwekers gebruiken voederautomaatjes in hun kweekkooien, ik daarentegen geef mijn voer nog steeds in de witte ovale plastic bakjes. Ik ben hier zeer tevreden over omdat ze zeer gemakkelijk te reinigen zijn en hebben een hele lange levensduur en zijn stevig genoeg zodat ze niet kantelen als er een grasparkiet op de rand zit.

Ik geef dagelijks zaad in zo’n bakje en wanneer nodig is voorzie ik ook eivoer in zo’n bakje. De bakjes staan los op de bodem van de kooi tussen de zitstokken in zodat er zo weinig mogelijk uitwerpselen in terecht kunnen komen. De bakjes worden elke week vervangen door propere en indien nodig eerder uiteraard.

Het reinigen is gelijk aan alle vuile bakjes verzamelen, in een ton kieperen, paar chloortabletten erbij, overgieten met kokend water en laat maar een dagje trekken. Eén van de volgende dagen worden ze dan ter hand genomen en ga ik er met een schuursponsje doorheen, vervolgens spoelen met proper water en laten uitlekken.

Vroeger gebruikte ik ook wel de gelakte terracotta schaaltjes die ook wel mooi en gemakkelijk waren maar deze hadden wel een paar gebreken. Ze zijn allereerst breekbaar, dus kortere levensduur, maar wat mij vooral opviel is dat men kans heeft op schimmels in de kooi wat we zeker moeten vermijden.

Schimmels zie ik je al denken, ja als je ze reinigt zoals hierboven, en je gebruikt ze direct terug dan heb je daar kans op. Mij is het overkomen dat wanneer je ze terugplaats op de bodem van de kooi, bovenop de misschien door etensresten vervuilde bodembedekker, dat het vocht dat het schaaltje nog bevat genoeg is om schimmels te kweken en dat willen we niet.

Plastic potje is voor mijn het meest perfecte, gemakkelijk te reinigen, drogen en klaar.

01 SEP 2020

Een voorkeur voor voederbakjes tegenover voederautomaatjes.