Calcium


Kweken dat is voor mij de mooiste beleving van mijn hobby maar toch ben ik altijd bang dat ik vogels ga verliezen in de kweek en dit door tal van omstandigheden. Een probleem waar ik weleens mee te maken heb is legnood.

Wat is legnood? De vogel kan zijn ei niet kwijt, het is niet meer dan dat maar uiterst gevaarlijk. De verschijnselen en oorzaken hiervan daar ga ik later op terug komen in een volledig artikel maar ik wil er hier toch al één mogelijke oorzaak uitlichten, het gebrek aan calcium.

Wat is calcium? In de volksmond is het eenvoudig beter bekend als kalk. Het is één van de essentiële mineralen voor mens en dier want men kan niet zonder maar teveel daar moet we ook voor oppassen.

Wat doet calcium? Calcium heeft bijzonder veel invloed op verschillende lichaamsprocessen zoals:

. zoals al is aangehaald is calcium belangrijk in het aanmaken van het ei, eischaal.

. ook is calcium zeer belangrijk voor de vorming van het skelet en beenderen.

. ook is calcium belangrijk voor de werking van zenuwen en spieren.

. calcium is ook verantwoordelijk voor een goede opname van andere mineralen en vitamines in het lichaam.

. calcium heeft ook een hand in een goed bloedstolling.

. zenuwen en kramptoestanden zijn ook afhankelijk van calcium.

. en natuurlijk het nierproces is ook afhankelijk van calcium.

Dit zijn maar een aantal functies van calcium die we wel kunnen linken aan problemen die we wel al eens bij onze vogels constateren. Voor een diepere studie moet je beslist te rade gaan bij een dierenarts, apotheker of andere medisch geschoolde specialist.

Tekort en teveel aan calcium? Moeilijk want beide kunnen optreden. Te weinig geeft direct ontkalking van het vogellichaam tot gevolg, dit zien we dan aan de vorming van de eischaal, kan ook legnood veroorzaken, de vorming van het skelet bij oude vogels. Calcium is zeer belangrijk bij jonge vogels voor hun groeiproces. Misvorming van het borstbeen is bij duiven het meest voorkomende verschijnsel van een calciumtekort. Te weinig is meestal wel visueel en kan men hierdoor wel een link leggen maar teveel aan calcium brengt de opname van andere essentiële vitamines en mineralen in het gedrang en doet soms andere organen falen denk hierbij vooral aan de nieren, heel gevaarlijk dus.

De calciumbron? Zaden dat is wat onze vogels dagelijks ter beschikking hebben. Helaas is dat niet genoeg en als we dan nog wat bijvoeren aan groenten, eivoer, grit, sepia of oestergrit, zelfs dan is het nog te weinig. Daarom moeten we dus overgaan tot het bijgeven van calcium in de kweek zelfs dagelijks. De markt heeft daar mooi op ingespeeld en er is een oneindig gamma producten verkrijgbaar. Tot voor een paar jaar gebruikte ik Calci-lux van Orlux.

Ik zei tot voor een paar jaar want op een voordracht over het Comed gamma raakte ik onder de indruk van hun calciumproduct Fertibol. Misschien wel het zoveelste product dat wel, maar het was vooral voor mij belangrijk dat er was over nagedacht wat de werking en opname betreft van calcium voor vogels.

Voortaan voor mijn vogels Fertibol van Comed.

Alles over het hele Comedgamma ! Klik op deze link Comed.

15 SEP 2020

Calcium onontbeerlijk voor mens en dier.