Zaadmengeling


Op het dagelijkse menu van mijn grasparkieten staat een uitgebalanceerde zaadmengeling. De zaden worden los aangekocht en zijn van het merk Versele-Laga omdat ik kies voor kwaliteitszaden.

Wat is kwaliteitszaad?

. Het zaad moet vooral vers en droog zijn.

. Het zaad moet blinken en stofvrij zijn.

. Het zaad moet goed ruiken, niet muf maar meer de geur van vers gedroogd hooi.

. Het zaad moet mooi groot zijn en mag niet beschadigd zijn.

. Het zaad moet mooi in papieren zakken verpakt zijn

Wat is het probleem met stof? Wanneer het zaad niet stofvrij is dan kan dit verschillende oorzaken hebben maar niet één is goed voor onze vogels.

Een eerste oorzaak kan zijn dat het wel vers is maar niet goed geborsteld of ontdaan is van het oogststof. Dit stof is het minst schadelijk maar door het veelvuldig opnemen van dit stof kunnen de slijmvliezen extra worden belast met de nodige verteringsproblemen tot gevolg. Hierdoor geraakt de vogel uit conditie en is hij vatbaar voor andere mogelijke ziekten.

Een tweede mogelijke oorzaak kan zijn dat het zaad parasieten bevat zoals mijten. Deze beschadigen de zaden waardoor de zaden snel hun voedingswaarde verliezen en eigenlijk niet meer geschikt zijn voor onze vogels.

Een laatste mogelijkheid is dat het zaad gedroogde schimmels bevat en de gevolgen hiervan zijn niet te overzien voor onze vogels en zelfs voor ons. De schimmels komen uiteraard in het lichaam van de vogel terecht en kunnen daar allerlei ziekten veroorzaken op korte termijn maar ook op lange termijn en dan is het voortbestaan van ons vogelbestand in gevaar.

Waarom moet het zaad blinken en verpakt zijn in papieren zak?

Het zaad moet blinken en dan bedoel ik dat het mooi geborsteld is. Te veel wordt het zaad wel eens door een mangel gehaald samen met een hoeveelheid olie. Wanneer we ons hand in het zaad steken dan mag het niet vettig aanvoelen want dan bestaat de kans dat er olie is aan toegevoegd. Ook moet zaad altijd verpakt zijn in gesloten papieren zakken. Als er bijvoorbeeld olie aan het zaad is toegevoegd dan kan men ook weleens op de bruine binnenkant van de lege zak olievlekken opmerken. Het zaad moet worden opgeslagen, bij de handelaar of bij de kweker opslag is noodzakelijk en hiervoor zijn de papieren zakken het meest geschikt. Deze zijn luchtdoorlatend en het zaad kan ademen en nog verder uitdrogen en is meteen beschermd tegen een mogelijke vervuiling.

De zaadmengeling: De zaden van Versele-Laga koop ik bij mijn lokale handelaar, de Polderse zaadhandel, en ik meng deze zelf wat wel best een intensief werkje is. Mijn mengeling is vrij eenvoudig en bestaat uit plat witzaad (40%), Japanse millet (16%), gele millet (20%), witte millet (20%) en rode millet (1,6%), boekweit (1,6%) en panis (0,8%). Bij deze mengeling is het rendement 100% daar alles graag word gegeten. Men doet er beter aan om een kwaliteitsmengeling te voeren die de vogels volledig opeten dan een goedkopere te voeren waarvan ze niet alles opeten. De mengeling sla ik op in bakken die afsluitbaar zijn met een plasticdeksel, maar toch niet vacuüm dicht zijn. Hieraan voeg ik een verpakking gedroogde laurierblaadjes toe, de geur zou mijten weghouden. De losse zaden zijn ook goedkoper omdat deze onder het 6% btw-tarief vallen en een kant en klare zaadmengeling niet. De zaadmengeling is de basis die de vogels elke dag vers krijgen, ik werk niet met voederautomaten. Verder voer ik nog veel meer zaden in heel kleine hoeveelheden in het opfokvoer.

28 SEP 2020

Voer enkel het beste zaad want het is de basis van het dagelijkse menu.