Conditie


Laten we misschien maar direct met één van de belangrijkste en tegelijkertijd één van de moeilijkste topics in onze hobby beginnen en dit is wel zeer zeker de conditie van de grasparkiet. Als show- en kweekvogel is conditie een must en de sleutel tot het succes op shows en in de kweek.

Waarom conditie? In een goede conditie kan de grasparkiet de beste prestaties leveren, wat vooral nodig is tijdens de kweekperiode en beschikt hij over de nodige reserves wat nodig is om meerdere nesten te kunnen grootbrengen. Tevens heeft de grasparkiet meer weerstand tegen ziektes. Een goede conditie verhoogt eveneens de stressbestendigheid van de grasparkiet.

Hoe herkennen we conditie? De grasparkiet is alert en levendig en steeds zijn plaats opeisend in de kooi of vlucht. Hij heeft een mooi glanzend aangesloten verenkleed en vertoont geen stoppels of andere veermankementen zoals vedermijt. De ogen van de grasparkiet zijn mooi groot, droog en helder. De poten zijn proper en niet uitgedroogd of dragen geen sporen van schurft. De neusgaten moeten open zijn en de ademhaling zonder geluid. De bek glanzend en zonder sporen van schurft. De uitwerpselen moeten droog zijn en mogen zeker niet aan het verenkleed kleven en de vogel mag niet mager zijn.

Hoe brengen we ze in conditie? Voor de kweekvogels moeten we ervan uitgaan dat deze een rustperiode achter de rug hebben van een aantal maanden, zo niet laat ze dan zeker twee maanden rusten, pas dan kunnen we aan de voorbereiding beginnen wat al gauw 6 weken in beslag neemt. Plaats de grasparkieten in propere kooien of vluchten vrij van bloedluis en andere mijten. Best kan men de vogels eerst wassen en vervolgens een mijtenbestrijdingsmiddel toedienen, ik gebruik hiervoor ivermectine, of ondertussen noemt het al anders maar nog steeds te koop bij dr.Coutteel, druppeltje in de nek. Persoonlijk werk ik niet met verlenging van het daglicht, ik voer het eivoer op van 2 maal per week in de rust, naar dagelijks tegen dat ik ze ga verparen. Besproei de vogels regelmatiger met zuiver water en zorg ervoor dat ze kunnen beschikken over de nodige mineralen. Extra vitaminen en calcium worden toegevoegd aan het krachtvoer op het zaad, allemaal producten van Comed. Ik gebruik eivoer, van Orlux. Verder observeer ik mijn vogels zoveel als mogelijk en plaag ik ze door van kooi te verwisselen en dergelijke.

Tip! Een aanrader is ook dat je een viertal kweekvogels uitvangt en er mee naar een gespecialiseerde dierenarts gaat ter algemene controle zoals mestonderzoek en dergelijke. In de mest kan de dierenarts zoveel zien dat elk heuvel kan worden vermeden door toediening van de juiste producten indien nodig, maar ik gebruik geen antibiotica! Tegenwoordig kan je ook mest opsturen ter controle dan hoef je niet uit je kot te komen.

Ik zou durven zeggen observeer uw vogels zoveel als mogelijk en neem ze geregeld ter hand ter controle, het is leuk en je leert er veel van.


08 OKT 2020

In conditie kan de grasparkiet de beste prestaties leveren