Verenplukkers


Het kweekseizoen is voor mij veruit het fijnste onderdeel van onze prachtige hobby. Op mijn werk zit ik dikwijls al te dagdromen van hoe de jongen evolueren naar de pareltjes die je vroeg of laat kan afzetten in de babykooi. Tenminste als er niets mis gaat voor het zover is. Waar ik wel eens last van heb is dat de pop haar jongen in het nest plukt. Niet leuk en kan blijvende gevolgen hebben.

Meestal zijn het jonge poppen die ook constant op hun nest verdwijnen als je in het hok toekomt. Nestcontrole staan ze meestal ook zeer moeilijk toe en daarom denk ik dat het plukken eerder een beschermende reactie is dan een tekort aan iets. Als je ziet dat het masker van een pop vuil is dan moet je opletten want dit kan o.a. komen door het veerplukken en bij nestonderzoek zie je dan dat de veerstoppels van de jongen zijn aangevreten. Hier moet je snel handelen, je neemt een geheel propere nestkast met verse bodembedekking en je neemt de jonge één voor één ter hand, bedek de ogen en spuit ze volledig nat met no-pickspray van Oropharma. De volgende dag herhaal je dit maar meestal is het plukken dan al gestopt. Hoe die spray werkt dat weet ik niet maar het is zeer effectief want het plukken stopt altijd.

Nu de schade opmeten, en uit ervaring komt het zelden nog goed. De bevedering komt geheel terug maar is slordig en hier en daar zie je de onder-dons er doorheen komen, neen een show zal deze vogel niet meer winnen, maar als kweekvogel is er natuurlijk geen probleem.

Ook al heb ik eens ervaren dat de pop de jongen had geplukt omdat ze door een lekkend waterflesje geen water te beschikking had en als je dan pas 's avonds na je werk terugkomt is het al te laat. Een paar keer voor gehad, toeval of niet? Geen toeval dan is het een managementfout.


21 NOV 2020

De pop plukt haar jongen in het nest! Toevallig of management?